Bevalling

Wanneer u een ongestoorde zwangerschap heeft, kunt u thuis of in het ziekenhuis bevallen. Vanaf 37 weken tot 42 weken mag u onder onze leiding bevallen. U heeft de keuze: thuis of poliklinisch in het ziekenhuis.
Veel vrouwen kiezen ervoor in hun eigen vertrouwde omgeving te bevallen. Anderen prefereren het ziekenhuis. U kunt uw voorkeur met ons bespreken.

Thuis bevallen is net zo veilig als in het ziekenhuis, maar het gaat erom waar u zich het meest veilig denkt te voelen. Zo gauw er complicaties ontstaan, besluiten we alsnog naar het ziekenhuis te gaan.

Tijdens de bevalling kan het zijn dat u behoefte heeft aan pijnbestrijding. Gedurende de zwangerschap krijgt u hierover de nodige informatie van ons. Indien u medicamenteuze pijnbestrijding wenst in de vorm van een prik pethidine, een ruggenprik of een pompje remifentanyl, dan zal de bevalling in het ziekenhuis moeten plaatsvinden.

Verloskundigenpraktijk Santé werkt samen met de volgende ziekenhuizen: Het Geboortehuis Leiden (GHL) en het Alrijne Ziekenhuis te Leiderdorp. In alle twee de ziekenhuizen zijn er informatieavonden, waarop u voorlichting krijgt en de verloskamers met eigen ogen kunt zien.

GHL             Alrijne

Kamer in GHL                                       Kamer in Alrijne Leiderdorp

Belinstructies

Wij maken een afspraak rond 35-36 weken met u en uw partner om te praten over de bevalling. In dat gesprek komen uw wensen met betrekking tot de bevalling aan de orde. Ook bespreken we hoe u het begin van de bevalling kunt herkennen en wanneer het raadzaam is ons te bellen.

Dit zijn onze belinstructies: 24 uur per dag / 7 dagen per week:  06-29433303

 • Indien u van uw eerste kindje gaat bevallen, dan moet u bellen als de  weeën om de 4-5 minuten komen gedurende 1-1,5 uur, waarbij de wee een minuut aanhoudt.
 • Indien u van uw tweede of volgend kindje gaat bevallen, dan moet u bellen bij weeën om de 5 minuten gedurende enige regelmaat (ongeveer 1 uur) waarbij de wee een minuut aanhoudt.
 • Om de frequentie van de weeën te klokken, telt u van het begin van de wee tot aan het begin van de volgende wee
 • Om de duur van de wee te klokken, telt u van het begin van de wee tot het einde van de wee
 • Als de vliezen overdag breken, mag u altijd bellen
 • ‘s Nachts (22.00 tot 08.00) alleen bellen bij gebroken vliezen indien u weeën heeft
 • Altijd direct bellen bij groen, geel of bruin vruchtwater
 • Direct bellen als de vliezen breken en het hoofdje nog niet is ingedaald (informatie vanuit het spreekuur) om te voorkomen dat de navelstreng meespoelt
 • Bellen als uw bloedverlies meer dan 1 maandverbandje is.
 • Algemeen: bellen bij ongerustheid of onzekerheid.

Geboorteplan

Het is mogelijk om een geboorteplan te schrijven. Hierin legt u al uw wensen en ideeën vast, om deze vervolgens met ons (voor zover het Verloskundigenpraktijk Santé betreft) te bespreken.

Bevallingsmogelijkheden

Wat wij belangrijk vinden, is dat u bevalt op de manier die u wenst. Bij ons in de praktijk kan dat op verschillende manieren: op bed, op de baarkruk, in bad.

Wij hebben altijd de beschikking over een baarkruk. Ook in de ziekenhuizen is er een baarkruk aanwezig. Hierbij zit je op een soort wc-bril, waardoor de zwaartekracht een handje mee kan helpen.
Een badbevalling behoort bij Verloskundigenpraktijk Santé tot de mogelijkheden. Dit is een ontspannen manier om uw kindje ter wereld te brengen. Interesse? Vraag ons om meer informatie. Sinds 2015 is het mogelijk om een bevalbad bij ons te huren!

Soms kun je bij de zorgverzekering of thuiszorgwinkel de TENS-meter huren/kopen. Dit kan verlichting geven tijdens de bevalling (bij rugweeën). Sinds 2015 is het mogelijk om de TENS meter bij ons te huren!
Ook kunnen wij steriele waterinjecties (SWI) geven.
Neem ook eens een kijkje op de volgende website: KNOV pijnbestrijding

Wat u nodig heeft

Onafhankelijk van waar u wenst te bevallen is het van belang dat u het volgende heeft geregeld :

 • Regelzaken vòòr de bevalling: huisnummer bij de deur, goed werkende bel, buitenverlichting/licht in de hal, routebeschrijving indien het huis moeilijk te bereiken is, beval- en kinderkamer dienen goed verwarmd en verlicht te kunnen worden, aanmelding bij kraamzorgbureau en (telefonische) intake voor 34e week, kraampakket aanvragen bij zorgverzekeraar (zie verder), vluchttas klaar zetten (zie verder), opvang andere kinderen, aanmelding bij het ziekenhuis / gegevens wijzigen, polisvoorwaarden zorgverzekeraar nagaan over eventuele kosten poliklinische bevalling en (extra) uren kraamzorg, erkenning regelen (indien niet getrouwd).
 • Een kraampakket in huis (ook als u niet van plan bent om thuis te bevallen). Dit pakket wordt meestal door de zorgverzekeraar vergoed. De inhoud van het kraampakket is standaard. Het wordt thuis gestuurd rond de 27-30 weken of indien u deze niet ontvangt, kunt u deze deels bij ons verkrijgen (gratis).
 • Vanaf 37 weken dient het bed op bedverhogers te staan, is er een po/ondersteek in huis en staat de vluchttas klaar (zie verder). De bedverhogers en de ondersteek kunnen gedurende de gehele kraamtijd geleend worden bij de thuiszorgwinkel of kraamzorgbureau. Het is verstandig uw matras met een zeiltje te beschermen. Het (beval)bed dient op minimaal 75 cm hoogte te komen. Bevallen op een waterbed is niet mogelijk. Tevens kunt u een ruggensteun, douchekrukje of hoog/laagbed lenen bij de thuiszorgwinkel.
 • Een ziekenhuis/vluchttas. Deze tas moet klaarstaan als u poliklinisch gaat bevallen of als er een medische indicatie ontstaat tijdens de thuisbevalling en we naar het ziekenhuis moeten.
  Inhoud: (oud) T-shirt voor de bevalling, sokken, ondergoed, (voedings)BH, T-shirts/truitjes en broek voor na de bevalling, badslippers, badjas, toilettas, 2 setjes babykleertjes (romper, truitje, broekje, muts, jasje, omslagdoek),  zwangerschapsenvelop met de zwangerschapskaart, rodebandkaart + oranje doosje voor rhesus-D negatieve vrouwen, legitimatiebewijs, verzekeringspasje, inschrijfkaart ziekenhuis, fototoestel/videocamera + opladers, telefoon + oplader. Vergeet ook de maxicosi niet en kleingeld voor de rolstoel / parkeren.
 • Indien thuisbevalling: strijkplank, 2 emmers met vuilniszakken, 1-2 kruiken + kruikenzakken, fototoestel/videocamera, matrasbeschermer, 10-15 gewassen + gestreken hydrofiele luiers, 2 paar kleertjes + 2 mutsjes, 2 thermometers, telefoonnummers van de kraamzorg + bovenstaande items (kraampakket, po, klossen onder bed, vluchttas). Bij een thuisbevalling gaat onze voorkeur uit naar bevallen op de 1e verdieping of op de begane grond. Het trapgat dient groot genoeg te zijn en mag geen wenteltrap of zeer steile trap zijn. Vrouwen > 100 kg mogen alleen op de begane grond bevallen.
schermafbeelding 2010-05-27 om 15.47.02